sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Valmistuneet villasukat ja kipulääkkeiden mahdollinen yhteys lapsettomuuteen

Ensimmäiset valmiit villasukat

Blogin päivitys on jäänyt viime viikkoina työkiireiden jalkoihin. Nyt ajattelin kuitenkin taas ryhdistäytyä tämänkin asian tiimoilta. Sain joululomalla muutama viikko sitten valmiiksi ensimmäisen villasukkaparini. Olen aloittanut jo A:n ensimmäisen sukan neulomisen, mutta sekin on nyt pari viikkoa lojunut koskematta. Lankana käytin Novitan 7 veljestä Aapo -lankaa. Olen vilkuillut kaihoisasti Novita Isoveli -lankoja, mutta ne ovat toistaiseksi jääneet kaupan hyllyyn. Isoveli-lanka on paksumpaa, joten se edellyttäisi myös koon 5 puikkoja.

Influenssaepidemia on saanut minut varpailleen. A kävi maanantaina ottamassa rokotuksen, itse jätin väliin. En ole koskaan ottanut influenssarokotusta. Yritän huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja välttää turhaa väkijoukossa oleskelua. E sairasti viime viikolla enterorokon, tuota en myöskään haluaisi näin aikuisiällä sairastaa. Työkaverilla ja hänen miehellään oli tuosta taudista aika helvetilliset kokemukset. Olen siis pitänyt karanteenia myös E:stä. Tädin ikävää on helpotettu FaceTime-puheluilla.

Perjantain 29.1. Helsingin Sanomat uutisoi, että kipulääkkeiden käyttö raskauden aikana saattaa vaikeuttaa syntyvän tyttölapsen lapsen saantia. Selitykseksi on epäilty sitä, että kipulääkkeet vaikuttavat sikiön itusoluihin, joista siittiöt ja munasolut myöhemmin kehittyvät. Tutkimus oli tehty rotilla, ei ihmisillä. Tutkimusta johtaneen professori Richard Sharpen (Edinburgin yliopisto) mukaan ihmisten ja rottien lisääntymisjärjestelmillä on kuitenkin paljon yhtäläisyyksiä. Tutkimusryhmä kehottaa raskaana olevia naisia noudattamaan voimassa olevia suosituksia ja välttämään kipulääkkeiden käyttöä raskauden aikana.

Täytyy sanoa, etten ole mitenkään yllättynyt tämän tutkimuksen tuloksista. Suomessa terveydenhuolto suhtautuu kipulääkkeiden käyttöön raskauden aikana yllättävän lepsusti. Minut suorastaan pakotettiin sairaalassa ottamaan kipulääkettä kaksostyttöjä odottaessani. Parasetamolia pidetään turvallisena käyttää raskauden aikana ja moni vetääkin huoletta nappia naamaan. Raskauden normaaliin kulkuun kuuluu erilaisia kolotuksia ja kipuja. Mikäli näitä kaikkia yrittäisi lääkitä kipulääkkeillä, niin monilla kipulääkkeiden käyttö raskauden aikana olisi enemmän tai vähemmän jatkuvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tähän kommenttisi. Kommentit julkaistaan moderoinnin jälkeen.