keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Kemikaalicocktail

Uusimmat luonnonkosmetiikkahankinnat

Altistamme itsemme päivittäin melkoiselle kemikaalikuormalle kosmetiikan, puhdistusaineiden, lääkkeiden, ruuan ja veden kautta. Viime keväänä tätä aihetta käsiteltiin mm. TV1:n Akuutti-ohjelmassa 2.3.2015, (Uhkaavatko kemikaalit terveyttämme?Kemikaalit uhkaavat terveyttämme) jossa asiantuntijana toimi lääkäri ja professori Jorma Toppari biolääketieteen laitokselta Turun yliopistosta.

Olen itse herännyt tähän asiaan oikeastaan vasta anenkefalia-raskauden jälkeen. Tuolloin pohdin, oliko jollain ympäristötekijällä mahdollisesti ollut vaikutusta kehityshäiriön syntyyn. Koska keskushermostoputken sulkeutumishäiriön aiheuttavat syyt ovat monitekijäisiä eli syntyyn vaikuttavat niin perimä kuin ulkoiset tekijätkin, niin aloin suhtautua epäillen mm. ravintoon, käyttämääni kosmetiikkaan ja hengittämääni sisäilmaan. Vähitellen olen yrittänyt karsia ravinnosta turhia lisäaineita ja ympäristömyrkkyjä. Suosin luomua ja kotimaista ruokaa. Käytän jonkin verran luonnonkosmetiikkaa ja olen luopunut hiusten värjäämisestä. Entisessä työtilassani oli vaikeita sisäilmaongelmia ja vaihdoin tämän vuoksi työpistettäni. Joudun kuitenkin säännöllisesti oleskelemaan myös näissä sairaissa rakennuksissa. Muovituotteiden vaarat tiedostan, mutta säilytämme kuitenkin ruokaa muoviastioissa ja käytän muovisia ruuanlaittovälineitä.

Kuvailisin itseäni tässä suhteessa tiedostavaksi, mutta mukavuudenhaluiseksi. Linjani olisi syytä olla tiukempi, mutta mukavuudenhalu ajaa monissa asioissa edelle. Tiedän, että hajuvesi ja kynsilakka ovat haitallisia terveydelle, mutta silti niitä käytän. Myös pyykinpesuaineena on välillä käytettävä hajustettua, sillä urheiluvaatteisiin pinttyy muuten hienhaju. Ja luomutuotteet ovat välillä mielestäni kohtuuttoman kalliita. Lapsettomuushoitolääkkeistä saan säännöllisesti melkoisen lääke- ja hormonikuorman. Kuitenkin seuraan kauhulla naisia, jotka värjäävät jatkuvasti hiuksiaan ja ihoaan, laitattavat irtoripsiä ja tekokynsiä sekä marinoivat itsensä melkoisella määrällä kosmetiikkaa päivittäin. Sitten vielä vedetään kurkusta alas erilaista lisäainesotkua ja ehkäpä tungetaan tisseihin saumojen tiivistysainetta ja ihon alle maailman myrkyllisintä hermomyrkkyä ryppyjä tasoittamaan. Hampaat valkaistaan ja huulet täytetään. Tämä kaikki tehdään terveydellisiä vaikutuksia surematta. Tästä todellisuudesta olen onneksi kaukana. Välillä mietin, että mahtavatko tällaiset ihmiset maatua koskaan vai toimivatko kaikki nuo kehoon tungettavat aineet palsamoinnin tavoin...

Noora Shingler kirjoittaa Kemikaalicocktail-blogia, josta löytää arvokasta tietoa lisäaineettomasta ja terveellisestä elämäntyylistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tähän kommenttisi. Kommentit julkaistaan moderoinnin jälkeen.