lauantai 9. tammikuuta 2016

Feeniks-linnun tarina


Kirjoitan tätä blogia nimimerkillä Fenix. Nimimerkki ei ole valikoitunut sattumanvaraisesti. Nimimerkkini Fenix viittaa Feeniks-lintuun, jota on pidetty mm. jälleensyntymisen ja toivon symbolina. Minulle Feeniks-lintu symboloi sitä, että olen käynyt monta kertaa pohjalla, mutta lopulta olen noussut ylös ja jatkanut eteenpäin. Olen syntynyt uudelleen aivan kuin Feeniks-lintu. En nyt ala valehtelemaan, että tuolta tuhkasta olisi noustu aina entistä ehompana - mutta sieltä on noustu. Ehkäpä olen enemmänkin sellainen haavoittunut Feeniks-lintu :)

Wikipedian mukaan Feeniks-lintu (kreikaksi foiniks, latinaksi phoenix) on muinaisen Egyptin mytologiassa sekä siitä johdetuissa taruissa myyttinen ja pyhä tulilintu.

Linnun sanottiin elävän kerrallaan joko 500, noin tuhat tai 1461 vuotta, ja olevan häikäisevän kaunis punakultaisissa höyhenissään. Tarinan mukaan aikansa tullessa täyteen Feeniks rakentaa itselleen kanelipuun oksista pesän ja sytyttää sen, jolloin pesä ja lintu itse palavat roihuten tuhkaksi. Tuhkasta nousee uusi nuori Feeniks-lintu, joka kokoaa edeltäjänsä tuhkat mirhaiseksi munaksi ja vie sen Heliopolikseen, Auringon kaupunkiin. Sanotaan myös, että Feeniks-lintu tulee aina kun apua kipeimmin tarvitsee ja feeniksin kyyneleet parantavat jopa kuolemasta.

Vaikka kuvaukset linnun ulkonäöstä ja elinajasta vaihtelevat, siitä tuli suosittu aihe varhaisessa kristillisessä taiteessa ja kirjallisuudessa. Se omaksuttiin jälleensyntymisen, kuolemattomuuden ja kuolemanjälkeisen elämän symboliksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tähän kommenttisi. Kommentit julkaistaan moderoinnin jälkeen.