Kannatan, että lasta hoidettaisiin kotona kaksivuotiaaksi asti. Keskoslapsen äitinä ymmärrän, että mikäli vain mahdollista, niin lasta ei kannata altistaa päiväkodeissa pyöriville taudeille tuon nuorempana. Lisäksi tuoreessa suomalaistutkimuksessa todettiin, että paras aika aloittaa päivähoito on kaksivuotiaana. Tutkimuksen mukaan viimeistään kolmevuotiaana tai aikaisemmin päivähoidon aloittaneet pärjäävät paremmin koulussa kuin sitä myöhemmin aloittaneet tai esikouluikään saakka kotihoidossa olleet.
Muun muassa Helsingin Sanomat ja Aamulehti kirjoittivat tästä tutkimuksesta marraskuussa 2016. On kuitenkin hyvä nostaa esiin, että tutkijat ovat todenneet, että asia ei ole välttämättä aivan näin yksinkertainen. Tutkimuksen tuloksissa voikin olla kyse ainoastaan siitä, että korkeakoulutetut, työelämässä hyvin menestyvät vanhemmat laittavat lapsensa muita aiemmin päivähoitoon. Jos lapset eivät olisi päivähoidossa, he saattaisivat siltikin kouluttautua muita pidemmälle. Vastakkainen näkökulma tässä "Paras ikä aloittaa päivähoidossa" -debatissa on ollut, että alle kolmivuotias ei hyödy varhaiskasvatuksesta. Tällaisen mielipiteen esitti muun muassa lastenpsykiatri Jari Sinkkonen HS:n Vieraskynä-palstalla. Kuten Sinkkonenkin, kannatan perhepäivähoitoa. Suuret päiväkotiryhmät eivät ole 1-2 -vuotiaille oikea paikka.
Olen hiukan hämmentyneenä seurannut, että osassa esitettyjä perhevapaamalleja (esim. EK:n 7+6-malli) on täysin unohdettu se, että STM suosittaa täysimetystä 6 kuukauden ikään asti. Tämän jälkeen suositetaan imetyksen jatkamista vähintään 12 kuukauden ikään asti kiinteiden ruokien ohella. EK:n 7+6 -mallin mukaan olisin palannut töihin kun AAA oli 6 kuukautta. Ajatus samalla itkettää ja naurattaa. Kovin tuntuu olevan ohut päättäjien tietämys vauva-arjesta. Kun imettää vähintään kolme kertaa öisin ja vähintään kymmenen kertaa vuorokaudessa, niin ei siinä kyllä töihin repeä. Päätinkin kirjoittaa asiasta mielipidekirjoituksen, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa tänään. Jutun pointti on se, että vanhempainvapaiden tasa-arvoisempi jakaminen on tärkeää, mutta ei lapsen edun kustannuksella. Toivoisin, että enemmän keskusteltaisiin myös siitä, että voitaisiinko perhevapaista aiheutuvat kustannukset korvata työnantajille yhteisen vakuutusjärjestelmän kautta (vrt. esim. Ruotsi). Näin ollen nuoren naisen palkkaamista ei koettaisi samanlaisena taloudellisena riskinä, mitä se nyt koetaan.
Alla vielä tuo kirjoittamani mielipidekirjoitus lyhentämättömänä. Vauva-arjen pyörityksessä tekstiin oli jäänyt asiavirhe EK:n mallin osalta. EK:n esittämä malli ei ole 5+5, vaan 7+6. Vauva-arki vaati veronsa tekstin asiatarkastuksen ja tekstin laadun suhteen - pahoittelut siitä 😉.
*********************************************************************
On toivottu, että myös lapsiperheet esittäisivät mielipiteitään
perhevapaauudistuksesta. Perheenäitinä kannatan 6+6+6–mallia. Vapaa koostuisi
kolmesta 6 kuukauden jaksosta, joista yksi on äidille, yksi isälle ja yksi
jaettavissa vanhempien sopimalla tavalla. Nykyinen kotihoidontuki korvattaisiin
6 kuukauden hoitorahalla. Perhevapaista työnantajille aiheutuvat kustannukset
tulisi korvata yhteisestä vakuutusjärjestelmästä. Järjestelmä ei ole kustannusneutraali,
mutta mielestäni asia on niin tärkeä, että tähän yhteiskunnan kannattaisi
panostaa.
Kokemus isien perhevapaiden pidosta Suomessa ja muissa
Pohjoismaissa viittaa siihen, että isät käyttävät yleisimmin niitä vapaita,
jotka on nimenomaan merkitty isille. Lisäksi isät käyttävät vapaita silloin jos
perhe ne muuten menettäisi. Uudistus siis kannustaisi isiä käyttämään
nykytilannetta selvästi pidempää 6 kuukauden vapaajaksoa.
Kiistattomasti on myös isän etu, että perhevapaat
jakautuisivat vanhempien kesken nykyistä tasaisemmin. Sukupuolten välisen
tasa-arvon ei tulisi kuitenkaan mennä lapsen edun edelle. Osassa esitettyjä
malleja (esim. EK:n 5+5-malli) on täysin unohdettu se, että STM suosittaa
täysimetystä 6 kuukauden ikään asti. Tämän jälkeen suositetaan imetyksen
jatkamista vähintään 12 kuukauden ikään asti kiinteiden ruokien ohella. Oma,
pian 8 kuukauden ikäinen vauvani imee rintaa kolmesti yölläkin. Päivisin vauvan
juomana on äidinmaito kiinteiden ruokien syömisen ohessa. Imetyskertoja on
vuorokaudessa vähintään kymmenkunta. Äidinmaito on vauvan pääasiallista
ravintoa yksivuotiaaksi saakka. Äidinmaitoa ei siis voi korvata vedellä, eikä
sitä ole lapsen edun mukaista korvata äidinmaidonkorvikkeella.
Monilta päättäjiltä tuntuu puuttuvan käsitys vauva-arjesta.
Yöt ovat imetyksineen ja kaikkine muine heräilyineen lapsen ensimmäisen elinvuoden
ajan niin rikkonaisia, että ainakaan minusta ei olisi vielä tällä hetkellä valvomisen
aiheuttaman uupumuksen vuoksi hyötyä työnantajalle. Malleja valmisteltaessa
tulisi siis huomioida vauvaperheiden reaalielämä. Toivoisin, että uudistuksessa
lähdettäisiin liikkeelle siitä, mikä on lapsen etu.
Nimim. Vauva-arkea elävä äiti
Nimim. Vauva-arkea elävä äiti
Mulla ehkä tyhmä kysymys tosta 6+6+6 mallista mutta tarkoittaisko se että 6kkn jälkeen olisi pakostakin isän vuoro?
VastaaPoistaMeillä myös keskosvauva mutta ihmeen kaupalla ja kovalla työllä pääsimme täysimetykseen. Ni nyt kun se imetys sut onnistuu niin pullo ei onnistu enää ollenkaan. Tyttöni on nyt 7 kk ja syö kiinteitä ihan hyvin mutta kyllähän se äidinmaito on tärkeintä ravintoa vielä täsdä vaiheessa ja kun se pullo ei onnistu ollenkaan niin olen vielä aikamoisen kiinni lapsessa. Ei onnistuisi että isä olisi 6kk jälkeen jäänyt kotiin tän tissiposken kanssa...
Niin mietin et miten toi 6 6 6 toimis imettävillä ja aika usein täysimetyksessä olleille ei se pullo kelpaa ja ekan vuoden sitä on niin kiinni vauvasaa.
Heippa! Kysymyksesi ei ollut lainkaan tyhmä. THL:n esittämä 6+6+6 -malli on joustava noiden jaksojen käyttämisen suhteen. Eli voisi siis tehdä niin, että äiti on kotona siihen saakka kunnes lapsi täyttää vuoden (6+6) ja halutessaan vaikka vielä sen päälle hoitovapaata. Tämän jälkeen isä voisi pitää tuon itselleen kiintiöidyn 6 kk (tai pitää vain nykyiset 1,5 kk, mutta sitten perhe menettää tuon 4,5 kk). Vapaajaksoja voisi käyttää joustavasti (vaikka isä kaksi kuukautta kerrallaan) lapsen kolmivuotispäivään asti.
PoistaTuon yhteisen jakson voi siis pitää myös pelkästään äiti ja sen voi pitää heti tuon oman kuuden kuukauden jakson perään. Hyvä tiivistelmä mallista löytyy täältä: http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/79834/2f6cd5ed-58a1-490b-b365-937caa90fb1b.pdf
Osa malleista ei tosiaan ole huomioinut lainkaan tätä imetysasiaa. Esim. tuon EK:n mallin mukaan äiti palaisi töihin jo lapsen ollessa 6 kk. Tässä ei oikein teoria kohtaa käytäntöä ja siksi halusinkin tuoda tämän imetysasian esiin tuolla mielipidekirjoituksellani. Meillä myös täysimetettiin neljäkuiseksi ja edelleenkin siis ainakin kymmenen kertaa vuorokaudessa, vaikka neljä kiinteää ateriaa päivässä meneekin. Miksi tarjota korviketta, jos omaakin maitoa tulee? Ja maitoahan tulee, kiitos tiheiden yösyöttöjen (en uskonut, että tästä valvomisesta jotain positiivista löytyisi, mutta löytyihän siitä...). Meille ei mahanpurujen vuoksi korvikkeet käy, sillä ne ovat kaikki lehmänmaitopohjaisia - ei myöskään erikoiskorvikkeet (esim. Pepti), jossa maitoproteiini pilkotumpaa.
Kiitos selvennyksestä :)
PoistaItse vielä vähän ihmettelen tarvetta uudistukselle ja kysyn että mikä tässä nykyisessä mallissa sitten mättää ajatellen asiaa lapsen kannalta?
Ja mielestäni olisi laitettava lapsi etusijalle tämän uudistuksen kanssa, koska lasten parastahan se on ajateltava loppuviimeksi.
Onpa kiva kun teilläkin onnistui imetys, vaikka voin kyl niin sympata tota yöimetyksen rasittavuutta. Meillä lapsi vielä perhepedissä ja imetän makuullani ja selkä kyllä aamuisin jumissa jos tulee enempi lmetyksiä.
Muuten saanko udella että millä viikoills teidän keskospoika syntyi?
Meidän keskostyttö syntyi rv 31 alussa.
Koen, että olisi myös lapsen etu, että miehet käyttäisivät enemmän perhevapaita. Ajatus on tiivistetty minusta aika hyvin aiemmassa 6+6+6-mallia käsittelevässä blogikirjoituksessani: "Isien kannustaminen perhevapaiden käyttöön ei toki ole perusteltua vain naisten työmarkkina-aseman heikkenemisen vuoksi vaan kyseessä on yhtä lailla miesten oikeus moniulotteiseen, myös vanhemmuuden sisältävään elämään, ja lapsen oikeus saada vahva suhde molempiin vanhempiinsa".
PoistaToisekseen olisihan se huomattava parannus, jos ansiosidonnaisen jakson pituus olisi 18 kk nykyisen 9 kk:n sijaan. 6+6+6-mallissa vanhempainvapaan pituus ja korvaustaso paranisi. Lasta saisi hoidettua vanhempainvapaan turvin kotona 1,5-vuotiaaksi ja korvaus olisi 80 % ansiotuloista. Nykyinen kotihoidontuki on tosi niukka (reilut kolmesataa euroa miinus verot...) , joten monien on taloudellisista syistä pakko lähteä töihin vanhempainvapaan päättyessä, jolloin lapsi on vasta 9-10 kk. 6+6+6-malli on kalliimpi kuin nykyjärjestelmä, mutta minusta investointi perheiden hyvinvointiin kannattaa!
Salmea ja Taskulaa lainatakseni: "6+6+6 -malli parantaisi pienten lasten hyvinvoinnin edellytyksiä ja heidän perheidensä toimeentuloa. Se vahvistaisi miesten vanhemmuutta ja naisten asemaa työelämässä".
Niin ja kysyit vielä meidän keskospojasta. Hän syntyi rv 35 ja kärsi keuhkojen kehittymättömyydestä (RDS-tauti). Tämän vuoksi hän joutui viettämään elämänsä ensimmäiset kaksi viikkoa sairaalassa saaden aluksi happea nasaaliventilaattorissa ja myöhemmin OptiFlow-happiviiksillä.
PoistaAlku olikin imetyksen kannaltakin tosi haastavaa, koska kaiken maidon joutui pumppaamaan (12 krt/vrk). Syötöt olivat todellista rumbaa, kun mukana oli rinta, tuttipullo ja nenä-mahaletku. Pitää olla tosi tyytyväinen, että imetys lopulta onnistui, vaikka kaveri ei aluksi jaksanut imeä (energia kului hengittämiseen).
Ja keskustelu perhevapaauudistuksesta jatkuu:
VastaaPoistaAnna Elomäki ja Hanna Ylöstalo nostivat keskusteluun merkittävän pointin: "Työllisyyden ja julkisen talouden kannalta tehokkain perhevapaamalli ei välttämättä edistä sukupuolten tasa-arvoa".
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005131979.html
Tänään HS:ssa uutisoitiin myös THL:n kolmisen vuotta sitten perheille teettämän mielipidetutkimuksen tuloksista koskien perhevapaita: "Äidit ja isät pidentäisivät vanhempainvapaita 1,5 vuoteen – ja valtaosan käyttäisivät äidit".
http://www.hs.fi/paivanlehti/20032017/art-2000005133715.html