perjantai 4. maaliskuuta 2016

Uusi äitiyspakkaus - Ei ole lahjahevosen suuhun katsomista

Äitiyspakkaus 2016 (Lähde: Kela)

Kela julkisti tänään uuden äitiyspakkauksen ja aihe näyttää tänäkin vuonna herättävän intohimoista keskustelua. Äitiyspakkaus ei maksa mitään, joten en ymmärrä arvostelua esim. tuotteiden kuoseista. Itselleni on ulkonäön sijasta muutenkin tärkeämpää esim. tuotteiden turvallisuus (mm. kemikaalit) ja käytännöllisyys. Ulkonäöllä ei ole mitään merkitystä, jos tuote ei toimi tai se on vaarallinen.

Toisekseen minua jaksaa ihmetyttää tämä odottavien äitien ylenmääräinen ja turhan varhaisessa vaiheessa raskautta tapahtuva lastentarvikkeiden haaliminen. Moni ostaa jo rattaatkin ennen ensimmäistäkään ultraäänitutkimusta, ja jos ei vielä silloin, niin viimeistään heti raskauden PUOLIVÄLISSÄ tehtävän rakenneultraäänitutkimuksen jälkeen. Lapsella on toistakymmentä lelua jo ennen syntymistään ja syöttötuolikin on jo keittiön nurkassa odottamassa, vaikka sitä ei vuoteen tarvita. Huone kaikkine tilpehööreineen on valmiina jo kuukausia ennen laskettua aikaa, kasa vaatteita aina 80-senttiseksi asti ja sitä rataa.

Lapsi tarvitsee syntyessään kuitenkin aika vähän. Ja ne tärkeimmät, mitä vastasyntynyt tarvitsee, eivät ole materiaa. Vauva ei tarvitse juurikaan muuta kuin lämpöä, rakkautta ja maitoa. Edesmennyt anoppini, joka teki päivätyönsä neuvolatätinä, tätä etenkin ensisynnyttäjien keskuudessa ilmenevää "ostoshysteriaa" joskus myös taivasteli ja totesi, kuinka surullista on, jos kaikki ei menekään hyvin ja sitten on kaikki nurkat täynnä tavaraa muistuttelemassa menetyksestä. Moni ei ajattele, että näinkin voi tapahtua. Elämä opettaa.

Monet lastentarvikeliikkeet myyvät tavaroita avokauppana/-tilauksena, niin että ne voi tilata ennen laskettua aikaa, mutta tuotteet voi käydä lunastamassa vaikka vasta sitten kun lapsi on syntynyt. Näin toimien isä voi käydä noutamassa esimerkiksi turvakaukalon ja rattaat liikkeestä vasta kun lapsi on (toivottavasti elävänä) syntynyt. Minusta tämä on fiksu tapa toimia. Ajattelenkohan liian järkevästi? Minä nyt olen tällainen ilonpilaaja...

2 kommenttia:

  1. Ajattelen kohtukuoleman ja lapsettomuuden kokeneena samalla tavalla. Jos vielä joskus olen raskaana, niin hyödynnän tuon jo kaappeihin laittamani äitiyspakkauksen sisällön, mutten osta vaunuja, turvakaukoloita yms. vasta, kun niiden tarve vahvistuu. Olen niin onnellinen puolestanne! Pitkän ja vaikean tien olette jaksaneet kulkea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta viestistäsi! Enpä ole törmännyt muihin, jotka olisivat joutuneet käymään läpi sekä kohtukuoleman että lapsettomuuden. Voitaisiin kai todeta, että onneksi... Täytyy sanoa, että usko oli pitkällä matkalla kyllä koetuksella, onneksi se pieni toivo kuitenkin kyti ja jaksoimme vielä yrittää. Kaikkea hyvää sinulle!

      Poista

Jätä tähän kommenttisi. Kommentit julkaistaan moderoinnin jälkeen.