keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Älä vaikene! - Valtakunnallinen endometrioosiviikko 14.-20.3.

Tällä viikolla vietetään Endometrioosiyhdistyksen toimesta valtakunnallista endometrioosiviikkoa. Viikon pääteemana on ”Endometrioosi on sairaus, josta naiset ovat vaienneet liian kauan. Ja jota on vähätelty liian kauan.” Teema liittyy maailmanlaajuiseen Stop the silence! - kampanjaan.

Endometrioosi eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi on uusiutuva, krooninen sairaus.

Suomessa endometrioosia sairastaa noin 60 000 – 120 000 hedelmällisessä iässä olevaa naista. Silti sairaus on vaiettu sekä vähätelty sairaus, joka on huonosti tunnettu ja diagnosoitu. Diagnoosiviive on tutkimusten mukaan noin 6-9 vuotta, joka nostaa entisestään yhteiskunnan kustannuksia, puhumattakaan yksilön kokemuksista ja elämänlaadusta.

Voimakkaat kivut johtavat koulu- ja työpoissaoloihin ja rajoittavat harrastuksia sekä normaalia sosiaalista elämää. Edennyt hoitamaton endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuutta. Kansainvälisesti on tutkittu endometrioosin vaikutusta naisen ja yhteiskunnan talouteen, joiden keskimäärin vaikutus on vuosittain noin 10 000€ / endometrioosia sairastava nainen. Euroopan tasolla on arvioitu, että endometrioosin hoidon rahallinen kustannus nousee vuosittain jopa yli 10 miljardiin euroon.

Endometrioosiyhdistys ry pyrkii teemaviikon aikana rikkomaan vaikenemisen kulttuuria ja lisäämään tietoisuutta endometrioosista. Viikon ohjelmassa on erilaisia tapahtumia, tempauksia sekä kilpailuja. Näistä näkyvimpinä tapahtumina:

Maanantaina 14.3 Pukeudu keltaiseen –päivä: Keltainen on kansainvälisesti endometrioosin väri, pukeutumalla keltaiseen tai pitämällä esimerkiksi keltaista tukinauhaa rinnassasi voi osoittaa tukensa endometrioosia sairastaville.

Lauantaina 19.3 Milloin Woman March – endometrioosikävelyjä ympäri Suomea. Million Woman March on kansainvälinen tapahtuma, jonka tarkoituksena on kävellä ympäri maailman miljoonan naisen voimin. Käytännön toteutus ja aikataulu vaihtelee kaupungeittain. Suomessa isompi tapahtuma järjestetään Helsingissä. Mukana on myös Jyväskylä, Kuopio, Kajaani, Lappeenranta Oulu, Pori, Rauma sekä Tampere. Kansainvälisen tapahtuman sivu: http://www.endomarch.org/

Endometrioosiviikko löytyy Facebookista. Viikon aikana käytämme #endometrioosi #endometrioosiviikko #pukeudukeltaiseen #millionwomanmarch #alavaikene

Lisätietoja: www.endometrioosi.fi     Facebook: Endometrioosiviikko
Jutta Laino-Tabell p. 050 372 4453
jutta.laino@endometrioosi.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tähän kommenttisi. Kommentit julkaistaan moderoinnin jälkeen.