keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Lapsettomuuden hinta

Lapsettomuushoidoissa käyvän "kotiapteekin" sisältöä

Toisilla pariskunnilla on yhteinen matkasäästötili, meillä on yhteinen lapsettomuushoitotili. Emme kuitenkaan ole mitenkään järjestelmällisesti seuranneet lapsettomuushoidoista kertyneitä kustannuksia. Käytännössä hoitoihin on mennyt viimeisten vuosien aikana jokseenkin kaikki likvidit säästömme ja palkasta yli jäävät roposet. Toinen auto on jäänyt haaveeksi ja matkustelusta olemme pitkälti luopuneet. Olemme myös pyrkineet minimoimaan kaikki tarpeettomat ostokset. Onneksi emme ole mitään himoshoppaajia olleet aiemminkaan - panostamme laatuun määrän sijasta. Muutaman käsilaukun perään olen luonut kaihoisia katseita, mutta mitään suurempaa tuskaa en tästä tarpeettomien ostosten rajoittamisesta ole tuntenut.

Karkea arvio lapsettomuushoitokuluista (sis. hoidot, tutkimukset, lääkkeet, oheistuotteet (ovulaatio- ja raskaustestit) ja raskaudenajan tutkimukset) olisi n. 17 000-25 000 euroa. Kaikki IVF-hoitomme on tähän asti tehty yksityisellä puolella, kevyemmät lapsettomuushoidot (ovulaatioinduktiot ja inseminaatiot) tehtiin julkisella puolella.  IVF-hoito maksaa yksityisellä puolella n. 3 000 euroa. Hinta sisältää 2-3 seurantakäyntiä lääkärin vastaanotolla ja ultraäänitutkimuksen, munasolujen keräyksen, siittiöiden pesukäsittelyn, alkioiden (pitkän) viljelyn ja pakastuksen sekä alkion siirron kohtuun. Tuo summa ei sisällä lääkekuluja. Jos IVF-hoidosta ei saada yhtään alkiota, niin hoitokulut ovat siitä huolimatta n. 2 200 euroa ja päälle tulevat vielä lääkekulut. Melkoista riskinottoa siis. Jos alkioita saadaan pakkaseen, niin pakastetun alkion sulatus ja siirto (PAS) maksaa n. 850-1 000 euroa+lääkkeet. Julkisella puolella kuluja tulee ainoastaan poliklinikkamaksujen muodossa ja tietysti lääkekulut päälle.

Lääkkeiden osalta vuotuinen lääkekatto on reilut 600 euroa, jonka jälkeen jokaisesta Kela-korvattavasta lääkkeestä maksetaan sen vuoden loppuun asti ainoastaan 1,50 euroa. Suinkaan kaikki lapsettomuushoitolääkkeet (esim. Ovitrelle, Lugesteron, Luveris, Gonapeptyl) eivät kuitenkaan ole Kela-korvattavia, vaan niistä maksetaan aina täysimääräinen hinta. Kuvassa näkyy omaa lapsettomuushoitoihin liittyvää lääkearsenaaliani. Kaikki tilpehöörit eivät edes kuvaan mahtuneet :). Tällä hetkellä arvioisin kotonamme olevan lapsettomuushoitolääkkeitä n. 2 500 euron arvosta. Kiitos lääkekaton, näistä ei kuitenkaan ole koko tuota summaa maksettu...

Hurjasta rahanmenosta huolimatta, en ole koskaan katunut lapsettomuushoitoihin käytettyjä euroja. Jos joskus pääsisimme tavoiteltuun lopputulokseen, olisi se meille määrittämättömän arvokasta. Lapsettomuushoidot yksityisellä puolella ovat parempia kuin julkisella puolella (näin ainakin HUS:ssa) ja kohtelu inhimillistä. Kokemus on opettanut, että myös näistä seikoista olen valmis maksamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tähän kommenttisi. Kommentit julkaistaan moderoinnin jälkeen.