maanantai 13. kesäkuuta 2016

Käsihygieniasta


Silja Symphonyn vatsatautiepidemia herätti jälleen kiivaan keskustelun käsihygienian merkityksestä tautien leviämisen estämisessä. Samaa keskustelua käytiin myös talven influenssaepidemian aikaan. Käsienpesun on kiistatta todettu ehkäisevän tautien leviämistä. Käsien peseminen ehkäisee tautien leviämistä paremmin kuin käsidesin käyttäminen. Tehokkaimmin flunssa tarttuu käsien tai ovenkahvojen välityksellä nenästä nenään. Käsienpesu kymmenen kertaa päivässä pienentää flunssariskin puoleen. Käsienpesun lisäksi tärkeää on käsien huolellinen kuivaus. Käsien saippuapesu ja huolellinen kuivaus luulisi olevan pieni vaiva, mikäli sillä säästyy sairastelulta. Myös kasvojen turhaa koskettelua  kannattaa välttää.

Jostakin syystä käsienpesu on kuitenkin monille vaikeaa. Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa 12.6.2016 todettiin, että hygienia-alan yritys Initialin teettämän tutkimuksen mukaan vaivaiset 58 prosenttia suomalaisista pesee jokaisen wc-käynnin yhteydessä kätensä saippualla. Prosenttiluvun hilaaminen ylemmäs kohti Ruotsin (81 %), Norjan (80 %) ja Tanskan (85 %) tasoa olisi järkevä tavoite. Tilannetta saattaa selittää suomalaisten WC-tilojen puutteet: saippua, käsipaperi tms. usein loppu. WC-tilat ovat usein epäsiistejä ja saippua-annostelijaan ei juuri houkuta koskea. Miksi näitä saippua-annostelijoita ei voisi muuttaa automaattisiksi - käsi vain alle ja annostelijasta tulisi saippuaa. Kai tässäkin jälleen kerran raha ratkaisee.

Itse kammoksun julkisia vessoja ja myös julkisten tilojen ovenkahvoja, hissin valintanappeja, maksukorttipäätteitä jne. Usein käytän invavessaa, mikäli sellaiseen pääsee vapaasti. WC:n huuhtelunappiin en koske paljain käsin vaan paperilla. Mikäli WC:ssä ei ole automaattihanaa, niin suljen hanan koskematta siihen paljain käsin. Talvella käytän julkisissa tiloissa liikkuessani myös hanskoja - se helpottaa elämää melkoisesti.  Näin kesäaikaan pyrin tarttumaan ovenkahvoihin hiha käden suojana. Enpä ole tänä talvena sairastanut yhtäkään vatsatautia tai flunssaa. Meillä on myös kotona puolisoni kanssa erilliset käsipyyhkeet ja vaihdan niitä muutaman päivän välein - toisen sairastaessa vaihdan pyyhkeet päivittäin. Epidemia-aikoina myös kättelyä kannattaa välttää - vastapuoli yleensä ymmärtää. Ja ainahan asian voi kääntää niin että selittää, ettei halua tartuttaa juuri sairastamaansa flunssaa vastapuoleen :)

Antibakteeriset tuotteet jättäisin kaupan hyllyyn - ne on tarkoitettu sairaalaympäristöön: http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1456199377265 .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tähän kommenttisi. Kommentit julkaistaan moderoinnin jälkeen.