Perhevapaiden epätasainen jakautuminen on ongelmallista muun muassa siksi, että se pienentää naisten tuloja ja kustannukset kasautuvat naisvaltaisten alojen työnantajille. Naisten eläkkeet jäävät alhaisemmiksi kuin miesten. Perhevastuiden epätasainen jakautuminen kaiken kaikkiaan heikentää naisten asemaa työmarkkinoilla. Asiaa voidaan tarkastella myös siitä näkökulmasta, että myös miehillä tulisi olla tasavertainen oikeus vanhemmuuden sisältävään elämään, ja lapsella oikeus saada vahva suhde molempiin vanhempiinsa.
Nykyisellään isyysvapaa on enintään 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Isä voi olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintansa mukaan 1-18 arkipäivää eli noin 3 viikkoa sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyysvapaapäivät isä voi pitää sen jälkeen, kun vanhempainrahan saaminen on loppunut. Isyysvapaa pidetään ennen kuin lapsi on täyttänyt 2 vuotta. Isyysvapaan lisäksi isä voi lapsen syntymän jälkeen pitää seuraavia perhevapaita:
- vanhempainvapaan (158 arkipäivää eli noin puoli vuotta), joka on äidin äitiysvapaan (105 arkipäivää eli noin 4 kuukautta) jälkeen. Vapaan voi myös jakaa äidin kanssa.
- hoitovapaan, joka on vanhempainvapaan jälkeen (max. 3-vuotiaaksi asti).
- osittaisen hoitovapaan, jos isä palaa töihin osa-aikaisesti
Tilastotietoa perhevapaiden käytöstä:
Isyysvapaata (1–18 arkipäivää) äidin äitiys- tai vanhempainvapaan aikana käytti 78 % isistä vuonna 2014. Isyysvapaata vanhempainvapaakauden jälkeen (1–54 arkipäivää) käytti 34 % isistä vuonna 2014. Vanhempainvapaata käyttävät lähes yksinomaan äidit. Isät eivät juurikaan käytä mahdollisuuttaan jakaa vanhempainvapaa äidin kanssa. Isäkuukauteen sisältynyttä kahta viikkoa pidempää vanhempainvapaata tai nykyisen yhdeksän viikon isyysvapaan lisäksi pidettävää vanhempainvapaata käyttää 1–3 % isistä. Osuus ei ole muuttunut sitten vuoden 1995. Kotihoidon tukea käytetään 89 prosentissa perheistä vanhempainvapaan jälkeen ainakin jonkin aikaa. Lasta hoitaa lähes aina (98 %) oma vanhempi, joka lähes aina (97 %) on äiti. Osittaisella hoitovapaalla olevalle alle 3-vuotiaan lapsen vanhemmalle maksettavan joustavan hoitorahan turvin hoidettiin 6,0 % ikäryhmän lapsista. Osittaista hoitovapaata käyttävät pääasiassa äidit (94 %). Osittaista hoitovapaata käyttävät äidit ovat hyvässä taloudellisessa asemassa ja heillä on keskimäärin korkeampi koulutus kuin kotihoidon tukea saavilla äideillä. (THL)
Kirjoitin aiemmin kannattamastani perhevapaiden 6+6+6-mallista.
Lähde: Kela
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä tähän kommenttisi. Kommentit julkaistaan moderoinnin jälkeen.